Článek v Kladenském deníku /říjen 2008/

10.05.2010 12:00

 

Velvarští si vybírají vlajku

 Autor článku: Zdeňka Ortová

Velvary - Návrhy vypracoval uznávaný heraldik Jan Tejkal. Nápad na vznik standarty se  zrodil v hlavě starostky města. Anketa bude ukončena 30. listopadu.

 

Obyvatelé Velvar se již od počátku září letošního roku mohou vyjádřit k sedmi návrhům nové vlajky svého města. Jejich autorem je uznávaný heraldik Jan Tejkal, který se heraldickou tvorbou úspěšně již mnoho let zabývá a jeho práce, zejména krajské, městské i obecní symboly, prosluly v celé republice. Nápad na zhotovení vlajky města se před časem zrodil v hlavě zdejší starostky Jitky Linhartové.
 „Když jsem jednou listovala zajímavou knihou Rukověť k symbolům měst a obcí Kladenska a Slánska, s překvapením jsem zjistila, že jsme jedna z mála obcí, která nemá svoji vlajku,“ prozradila první impuls starostka Linhartová.
 
A tak se přikročilo k uskutečnění nápadu. Velvarští mohou pro jeden z návrhů hlasovat nadcházející pátek či sobotu v předsálí volebních místností, nebo mohou svůj názor vyjádřit i elektronicky na e-mailové adrese podatelny městského úřadu.
 
Anketa bude ukončena 30. listopadu a na prosincovém zasedání vynese zastupitelstvo svůj konečný verdikt. Pak se budou moci lidé z Velvar, které byly povýšeny na město již roku 1482 králem Vladislavem II. Jagellonským, konečně pyšnit zbrusu novou městskou vlajkou.