Článek v Píseckém deníku /říjen 2011/

25.10.2011 12:00

 

Zhořští vyberou ze dvou návrhů ten vítězný

Autor článku: Klára Černá

 

Zhoř - Obecní symboly pro obec navrhl heraldik Jan Tejkal.

„Jeho tvorba nás velmi nadchla, a proto jsme ho oslovili,“ říká starostka.

Obec Zhoř už má zpracované návrhy obecního znaku a vlajky. Připravil je zkušený heraldik Jan Tejkal, který symboly například navrhl pro Božetice, Kučeř či Přeštěnice.
„Tvorba Jana Tejkala nás velmi nadchla, a proto jsme ho oslovili, aby zpracoval návrhy symbolů pro naši obec,“ říká starostka Zhoře Romana Nohejlová.
Jan Tejkal navrhl zhořské obecní symboly v různých kombinacích a barevných variantách. „Zastupitelé se jednoznačně shodli na dvou návrzích, se kterými osobně obejdou občany obce, a ti určí, který návrh bude konečný. Vítězný návrh poputuje ke schválení do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ popisuje Romana Nohejlová, pro kterou bude vytvoření obecních symbolů jedním ze splněných přání ve starostenské funkci.
„Myslím, že symboly jsou pro obec velice prestižní záležitost a realizace by stála za to,“ říkala starostka, když do funkce loni v listopadu nastoupila.
K vytvoření nového znaku a vlajky se heraldici mohou inspirovat navázáním na historické pečetní či razítkové symboly obce. „Ale archivní průzkum, který pan Tejkal provedl, nepotvrdil existenci vlastního obecního obrazového pečetního znamení obce Zhoř nebo některé z jejích místních částí,“ vysvětluje Romana Nohejlová.
„Proto bylo nutné znak obce vytvořit prostřednictvím kombinace znakových figur vyjadřujících motivy z historie a geografie obce nebo představujících takzvaná mluvící znamení obce – to znamená symbol vyjadřující svým označením název obce,“ doplňuje.
Ve všech návrzích heraldika Jana Tejkala se vždy objevují symboly pěti místních částí obce Zhoř, odkaz na premonstrátský klášter v Milevsku s mariánským kostelem, k jehož panství náležela většina místních částí obce. Dále symbol sv. Víta, jemuž je zasvěcena kaple ve Zhoři, a symbol představující typický atribut Panny Marie jako patronky kaplí v připojených místních částech obce.