Článek ve Žďárském deníku /listopad 2015/

01.12.2015 08:08

 

Novým obecním symbolům Radenic dominuje jednorožec

Autor: Redakce

Radenice – Další z obcí na Žďársku, Radenice, získala vlastní znak a vlajku. Autorem nových obecních symbolů je heraldik Jan Tejkal, který už v okrese Žďár nad Sázavou připravil znak a vlajku několika dalším obcím, například Heřmanovu, Vidonínu, Horní Libochové, Malé a Velké Losenici nebo Prosetínu.

„Žádný znak jsme neměli, proto jsme se obrátili na heraldika, jestli by se s tím nedalo něco udělat. On nám nakonec poslal několik návrhů, které jsme probrali na zastupitelstvu a pro jeden jsme se rozhodli," uvedl starosta Radenic Josef Sýkora.

Podkladem pro vytvoření nových symbolů byla původní pečeť. „Obec Radenice disponovala pečetí datovanou rokem 1678 s opisem „DORF . RADINITZ . 1678" a vyobrazením znakového štítu s běžícím jednorožcem, který je obecnou heraldickou figurou z kategorie bájných zvířat. Vzhledem ke stáří radenické pečeti a její podobě lze hovořit o starobylém vesnickém znaku," vyjádřil se heraldik Jan Tejkal.

Jednorožec figuruje také na nových obecních symbolech. „Pro odlišení od jiných znaků s figurou jednorožce a pro rozšíření symboliky znaku je jednorožec doplněn obecnou figurou lilie připomínající kapli sv. Antonína a polcením štítu na dvě znaková pole, jejichž počet koresponduje s počtem dvou historických dílů vsi," doplnil Jan Tejkal.

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1483. Od roku 1678 sdílely Radenice osudy Křižanovského panství. V roce 1848 se staly osadou Křižanova a o 19 let později osadou Borů. Od roku 1976 patřily pod Sklené nad Oslavou a samotnou obcí jsou od roku 1990.

V obci je kaplička zasvěcena sv. Antonínovi. Radenice jsou také známé velkým množstvím drobných sakrálních staveb. „Jsme s tím tak trochu pověstní. U každé výpadové cesty z obce stojí křížek. A jeden je dokonce uprostřed Radenic, přímo před hospodou," řekl starosta.

Nové obecní symboly budou slavnostně posvěceny v rámci pouťové slavnosti. „Antonínská pouť bývá každoročně slavena druhou červnovou neděli, takže bychom v tuto dobu nechali vlajku a znak posvětit," potvrdil Josef Sýkora.