Článek v Českobudějovickém deníku /září 2014/

09.09.2014 09:09

 

Rodákům v Jivně představili nový znak i prapor

Autor článku: Edwin Otta

Jivno – Potomci starých selských rodů různých generací se v sobotu sešli v Jivně při setkání rodáků. Netradičně se sraz opakoval už po roce. Jednak byly požehnány nový znak a prapor obce a jednak si mnozí rodáci přáli, aby se sešli dříve než za obvyklých pět let.

 „Slavili jsme vždy po pěti letech dohromady výročí obce a založení sboru dobrovolných hasičů," uvedl starosta dobrovolných hasičů Josef Šimek a dodal, že hasiči měli vloni výročí 115 let trvání 
a obec 635 let od první písemné zmínky. „Kvůli praporu 
a zájmu rodáků, kteří se chtěli sejít dříve než po pěti letech, jsme další setkání uspořádali už letos," vysvětlil Josef Šimek a ocenil nečekanou účast. V Jivně tak v sobotu znovu ožila kaplička zasvěcená svatému Vojtěchu. Jinak se u příležitosti světcova svátku vždy v dubnu koná pouť, na které se místní i vzdálení rodáci a příznivci obce také scházejí, byť neoficiálně.

Svatý Vojtěch je připomenut i v novém znaku a praporu obce. Podle heraldika Jana Tejkala je atributem světce vlnkovité břevno (ve znaku bílé) a biskupská berla (ve znaku zlatá). Znak doplňují ještě zlaté cihly –  podle někdejší cihlářské výroby, a dvě bílé jívové snítky – odkaz na dřevinu, od níž je zřejmě odvozeno jméno obce. Pole znaku je zelené.