Článek v Havlíčkobrodském deníku /listopad 2011/

28.11.2011 13:00

 

Bojiště a Hradec už mají schváleny nové symboly

autor článku: Jakub Janáček

 

Havlíčkobrodsko – Dvě malé obce, které leží na Ledečsku, během příštího roku slavnostně představí své nové znaky a vlajky ...

     

... Ty jim na začátku listopadu podle zákona o obcích schválil podvýbor poslanecké sněmovny pro heraldiku a vexilologii. Symboly Bojišti a Hradci navrhl heraldik Jan Tejkal.

„S myšlenkou na jejich vytvoření jsme přišli letos na jaře. Vybírali jsme z asi dvanácti návrhů. Snad budeme již brzy moci konečný výsledek fyzicky převzít,“ konstatoval spokojeně starosta Bojiště Jan Cihlář.

Odkazuje na bitvu

Erb Bojiště odkazuje na původ názvu vesničky, v jejíž blízkosti se v roce 1420 uskutečnila bitva mezi husity a Zikmundovou jízdou. „Figury kopí svým počtem současně korespondují s počtem místních částí obce (Bojiště, Mstislavice, Veliká pozn. red.) a navíc představují i jeden z typických atributů sv.Vojtěcha, českého zemského patrona, jemuž je zasvěcen starobylý kostel v osadě Malé Bojiště,“ uvedl heraldik Jan Tejkal.

Na vlajce se pak toto kompozice podobně opakuje. „List tvoří dva vodorovné pruhy, zelený a bílý. V zeleném jsou tři vztyčená bílá kopí na žlutých násadách vyrůstajících ze žlutého bojového vozu. Ten stojí na dělící lince,“ vysvětlil heraldik.

Hned z několika návrhů vybírali své nové symboly i v Hradci. I zastupitelé obce se zhruba 230 obyvateli chtějí na příští rok připravit slavnostní představení svého nového znaku a vlajky.

„Pro nás je to úplná novinka. Návrhy jsou již schváleny, teď ještě musíme nechat symboly vyrobit,“ řekla starostka Hradce Hana Hoskovcová.
Cimbuří na novém erbu Hradce představuje mluvící znamení vyjadřující název obce odvozený od hrazeného, opevněného místa.

„Figura stříbrného leknínového dvojlistu je pak obdovou znamení Ledečských z Říčan a vyjadřuje tak historickou vazbu obce k ledečskému panství, specialně první zmínku o obci z roku 1545, kdy se ves Hradec zmiňuje v majetku Markéty Ledečské z Říčan. Dále také odkazuje na skutečnost, že ledečský hrad ležel až do nedávné minulosti na území Hradce, jejíž historické hranice s městem Ledčí nad Sázavou tvořily řeka Sázava a Pivovarský potok,“ přiblížil heraldik Tejkal podobu nového znaku.

Aby nebyl motiv leknínových listů ve znaku Hradce totožný s trojlistem v erbu Ledčských z Říčan a ve znaku Ledče nad Sázavou, je počet listů redukován na dva. Tím zároveň dochází k vyjádření současného počtu úředně stanovených místních částí obce (Hradec a Hamry pozn red.).

„Místo třetího leknínového listu z erbovního znamení se v návrhu znaku objevuje sedmilisté růže, jež odkazuje na hradeckou kapli, přičemž počet okvětních lístků růže koresponduje s počtem osad obce, pro kterou je typické sídelní rozdělení do několika drobných sídelních celků,” dodal Jan Tejkal.