Článek v Třebíčském deníku /červen 2015/

07.10.2015 17:17

 

Číchovy bývaly kdysi dva. Připomínají to i nové symboly

Autor: Redakce

Číchov - Vesnička Číchov na severozápadě třebíčského okresu zažila v sobotu jednu z nejvýznamnějších událostí roku. Přibyslavický farář Jacek Kruczek zde vysvětil obecní vlajku a také znak, který upomíná na zajímavou minulost obce, kdy existovaly vlastně dva Číchovy.

„Historie obce sahá hluboko do středověku a je spjatá s řekou Jihlavou," sdělil číchovský starosta František Veleba. „Ta vesnici rozděluje na dvě části brtnickou a třebíčskou. Teprve až výstavba školy v roce 1888 byla impulsem ke sjednocení. Každá osada měla také svoji pečeť, ze které se vycházelo při tvorbě návrhu znaku," doplnil Veleba.

Květ a hvězda

Na novém znaku a praporu najdeme květiny, hvězdu a také vodní tok. Květiny odkazují k původní pečeti brtnického Číchova, kde byl květ jedním z motivů, naopak hvězda byla vyobrazena na pečeti Číchova třebíčského. Novinkou je vodní prvek znázorňující řeku.

„Návrhy odborně zpracoval heraldik Jan Tejkal," upřesnil Veleba. „Celkem jich vytvořil šestnáct, z nichž jsme vybrali pět. Pak proběhlo referendum, které určilo konečnou podobu znaku i vlajky," doplnil starosta Číchova.

Následovalo projednání na sněmovním výboru pro heraldiku a vexilologii, kde byly nové symboly obce schváleny 26. února 2015. Znak a prapor pak Číchovští oficiálně převzali 15. dubna v Praze z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka.

Slavnostní vysvěcení bylo sice nejdůležitější, nikoliv však jedinou akcí celého dne. Při této příležitosti si zájemci mohli prohlédnout jinak nepřístupnou kapli Panny Marie, která je nejvýznamnější architektonickou památkou obce, nechyběla ale ani dechovka, ani zábava pro nejmladší. Číchov tak své nové obecní symboly jaksepatří oslavil.