Články ve Znojemském týdnu /červen 2013/

01.07.2013 11:55

 

Hodonice mají schválený znak a prapor

Znojemský týden, 24.6.2013, autor: redakce ZT

 

"V zeleném štítě dva zlaté vinné hrozny nad sníženým stříbrným hrotem, v něm osmihrotý kříž provázený dole hvězdou, obojí červené," tak charakterizuje nový znak obce Hodonice jeho autor, heraldik Jan Tejkal.

Druhý červnový čtvrtek jej spolu s vlajkou schválil Podvýbor pro heraldiku a vexiologii Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Po odsouhlasení výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu předá listinu o udělení zástupcům Hodonic představitel Poslanecké sněmovny.
Hodoničtí mají znak, který koresponduje s historickými pečetěmi a razítky obce: Jsou zde vinné hrozny, hrot představující radlici či pluh. Je tu i osmihrotý kříž a šestihrotá hvězda, znaky vyjadřují vazbu k církevnímu panství znojemského kláštera klarisek a k hradišťskému řádu rytířů s červenou hvězdou. Protože obec v minulosti patřila pod správu dvou církevních řádů, hrozny jsou dva. Kříž s hvězdou v hrotu současně připomíná historickou dominantu obce - kostel svatého Jakuba Většího, nad jehož vstupním portálem se objevuje rytířský znak. "Obec s téměř dvěma tisíci obyvateli a s tak bohatou historií jako jsou Hodonice, si obecní symboly zaslouží," komentoval starosta Petr Korger. Heraldik vytvořil celkem devět návrhů. Občané Hodonic mohli z nich vybrat ve veřejné anketě na internetových stránkách Hodonic. Nejvíc hlasů získala varianta číslo osm a pak sedm ? Obě varianty měly být doplněny o klas ječmene a hvězdu pod červeným křížem. Nakonec se zastupitelstvo rozhodlo pro variantu číslo sedm (na snímku) doplněnou jen o červenou hvězdu," přiblížil výběr nového znaku starosta.

 

Nové symboly má i Plaveč

Znojemský týden, 24.6.2013, autor: redakce ZT

 

Obcí, která letos na jaře posvětila nový znak a prapor je Plaveč. Osm návrhů na žádost obce vypracoval heraldik Jan Tejkal.

Byly vystaveny ve společenské místnosti v mateřské škole a obyvatelé Plavče z nich hlasováním vloni vybírali ten, který bude obec reprezentovat. Nejvíc hlasů dostal návrh číslo sedm (na snímku). "Pro symboly Plavče jsme se rozhodli proto, že naší obci ve své bezmála osmisetleté historii, od první písemné zmínky roku 1216, chyběl znak. Prodleva mezi schválením znaku a jeho požehnáním vznikla proto, že jsme se rozhodli tento slavnostní den spojit se setkáním rodáků letos v květnu, na které byli pozváni rodáci například až z Itálie," informoval starosta Plavče Petr Beck. Dodal, že znak i prapor byl zástupcům obce v Praze vloni slavnostně předán předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou.
"V červeno-modře šikmo děleném štítě čelně hledící zlatá býčí hlava s krkem podložená stříbrným postaveným mečem se zlatým jílcem provázeným nahoře po stranách po jedné stříbrné lilii a vyrůstajícím dole ze zlaté loďky," popsal znak Tejkal. Návrh znaku a praporu Plavče vychází z historické pečeti obce, na níž byla loďka. Býčí hlava s krkem je z erbu vladycké rodiny sídlící v minulosti na zdejší tvrzi. Červeno-modře šikmo dělený štít a meč se vztahuje k erbu rodiny Widmannů, někdejších majitelů zdejšího zámku. Dvě lilie odkazují na románskou rotundu na návsi - kapli svatého Františka Xaverského, zasvěcenou původně Nanebevzetí Panny Marie. Lilie je znakem obou světců a je i v erbu rodu Widmannů.

 

 

O dalším obecním znaku v okrese Znojmo se můžete dočíst zde:

Krhovice mají nový znak a prapor