Článek v Pardubickém deníku /listopad 2011/

24.11.2011 12:00

 

Řečany nad Labem mají nový znak i vlajku

autor článku: redakce

 

Řečany nad Labem - V Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byly schváleny nové symboly pro obec Řečany nad Labem.

Nový znak lze heraldickou terminologií popsat takto: ve štítě děleném červeno-modře stříbrným vlnitým zúženým sníženým břevnem nahoře dóza na masti provázená po stranách po jedné liliové hůlce, dole ryba, vše stříbrné.

Heroldská figura vlnitého břevna představuje výrazné mluvící znamení obou místních částí obce (Řečan nad Labem a Labětína) vyjadřující jejich název a současně i geografickou polohu.

Obecná figura dózy na masti je typickým atributem svaté Maří Magdaleny, patronky starobylého kostela v Řečanech nad Labem vysvěceného již v roce 1165.
„Pro posílení vyjádření starobylosti kostela doplňuje figuru dózy na masti figura dvou liliových hůlek coby mariánských atributů, čímž dochází k vyjádření staršího zasvěcení kostela Panně Marii,” vysvětlil heraldik a vexilolog Jan Tejkal.

„I když místní část Labětín je ve znaku vyjádřena – stejně jako vlastní Řečany nad Labem – již pomocí vlnitého dělení štítu, poukazuje na ni silněji i obecná figura ryby zdůrazňující původ vsi jakožto rybářské osady,” doplnil heraldik Tejkal.

Integraci dvou místních částí pak podtrhuje počet dvou znakových polí a dvou liliových hůlek.